Breu Història del Club d’Escacs Figueres (CEF)

 

Els inicis

El Club d´Escacs Figueres neix l´any 1994 de la fusió del Club d´Escacs Royal (ubicat al Cafè Royal de la Rambla i fundat l´any 1932) amb la Penya d´Escacs Sant Jordi (ubicada al Casino Menestral i fundada l´any 1956). Aquesta fusió buscava la unió d’esforços en bé dels escacs de Figueres i de la comarca. Amb els anys, el club ha complert amb escreix aquest objectiu i la dilatada experiència competitiva i organitzativa heretada dels seus clubs fundadors, n’ha estat un pilar fonamental.

 

Trajectòria Esportiva

Malgrat la seva curta existència, el camí recorregut en aquests anys ha estat molt exitós. El Club ha aconseguit quedar campió de Segona i Primera Categoria Provincial (aquesta en 4 ocasions, assolint en una d´elles també el Campionat de Catalunya). També ha aconseguit guanyar el campionat de Segona i Primera Divisió Catalana. El primer cop que es va aconseguir aquest èxit va ser l’any 1998 i va comportar l´ascens a Divisió d´Honor, que és la màxima categoria dels escacs catalans, on habitualment sempre hi han competit només entre 10 i 12 equips. El primer any a Divisió d´Honor, el Club no només va salvar la categoria sinó que va obtindre el sisè lloc absolut de Catalunya, aconseguint la classificació pel Campionat d´Espanya (Menorca, 1999). En la primera participació del club en el Campionat d’Espanya de Primera Divisió, es va aconseguir una increíble desena posició! En el segon any a la Divisió d’Honor, es va acabar en cinquè lloc absolut de Catalunya (la millor classificació de la història del club), i també es va aconseguir plaça pel Campionat d´Espanya (Barcelona, 2000). L’any 2003, després de 5 temporades consecutives a la màxima categoria dels escacs catalans, es va baixar a Primera Divisió. Però amb només 3 anys, el club va aconseguir recuperar la Divisió d’Honor, quedant el 2006 campions del Grup II, i sots-campions de Catalunya de Primera Divisió. L’equip només va pedre en un dels onze matxs disputats. Durant 4 temporades – de la 2007 a la 2010-, l’equip es va mantindre a Divisió d’Honor, però aquest darrer va perdre la categoria en el desempat. Però l’aventura a Primera divisió només es va allargar un any, en què el club, per segon cop, va obtindre el títol de campió de Catalunya de Primera Divisió. El 2012 el cub salva la categoria amb 4,5 sobre 11 i ocupant la vuitena posició. Així doncs des de què el club va ascendir a la Divisió d’Honor per primera vegada el 1999, en 11 de les 15 temporades (comptant l’any 2013) següents, hi ha militat.

 

D´altra banda el Club té equips participant en pràcticament totes les Categories Provincials. El 2006 el Figueres “B” va quedar campió gironí de Preferent, i obtingué l’ascens a Segona Catalana per quarta vegada en la seva història. L’equip C va aconseguir mantenir-se per primer cop a Preferent (màxima categoria gironina), d’aquesta manera el 2007 el club va tenir situats 3 equips en les 4 categories més fortes de Catalunya – divisió d’honor, segona catalana i preferent gironina-. L’equip “D”, el 2006, també va quedar campió de segona gironina, aconseguint l’ascens a primera categoria provincial. Els equips E i F formats habitualment per alumnes de l’Escola del Club, també van fer un bon campionat i sobretot van familiaritzar-se en els escacs de competició i en la idea dels escacs també com a esport d’equip.

Així doncs, el 2006 va ser la millor temporada de la història del club fins aquell moment, amb 3 ascensos dels 6 equips en competició. El 2007 però, es va superat l’altíssim llistó de l’any anterior, ja que es va mantenir l’equip A a Divisió d’Honor després del seu retorn l’any anterior. Aquest fet és molt meritori donat l’alt nivell dels restants 9 equips, alguns d’ells semi-professionals i tinguent en compte que pràcticament no es va poder comptar amb el reforç de titulats internacionals estrangers (aquests només van disputar un 10 % del total de les partides).

Però el 2007, el veritable somni el va protagonitzar l’equip B, que després d’haver pujat a Segona l’any anterior, no només es va salvar per primera vegada a la història, sinó que va aconseguir l’ascens a Primera Divisió Catalana. L’equip C va salvar la categoria de Preferent per 2on any consecutiu, i només el D va baixar a Segona Provincial. D’aquesta manera, si ens fixem en les categories on se situen els 3 primers equips de cada club, vam poder afirmar objectivament que el 2008 el Figueres va ser el Club més potent de Catalunya!

El 2007 també fórem dels 4 o 5 clubs de Catalunya amb més llicències federatives a nivell català i el quart club de Catalunya en major nombre de llicències sub-16.

 

         Campionat de Catalunya per equips - 2008

 

 

 

 

Àmbit

Categories

nº equips

Distribució dels equip del CE Figueres la temporada 2008

Català

Divisió d'Honor (màxima categ.)

10

Figueres A

Primera Divisió Catalana

20

Figueres B

 

Segona Divisió Catalana

30

 

Gironí

Preferent Territorial

10

Figueres C

Primera Territorial

10

 

Segona Territorial

10

Figueres D

 

Tercera Territorial

22

Figueres E i Figueres F

 

 

Organització d’esdeveniments

El CEF s’ha caracteritzat sempre per tenir una gran capacitat organitzativa. S’està preparant 13ª edició consecutiva de l’Obert Internacional d’Escacs de Figueres “Miquel Mas”, que amb la seu al Castell de Sant Ferran, que cada any compta amb un centenar de participants.

D´altres Tornejos organitzats són: diversos Campionats Provincials Individuals, les fases Finals dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya i diferents edicions de les Fases Territorials i Comarcals d´aquests Jocs. D´altra banda cada any s´organitzen Campionats Socials, les Partides Llampec a les Fires de Santa Creu i exhibicions de simultànies al carrer. Durant el 2011 i el 2012 s’han organitzat els primers oberts d’escacs adreçats als alumnes de les escoles de Figueres.

 

L’11 de març de 2012, el GM cubà Lázaro Bruzón va oferir una sessió de simultànies contra 20 taulers a la Rambla de Figueres, amb el resultat de 20 a 0 al seu favor. Bruzón era en aquell moment el 35è jugador del món.

 

L’Escola d’Escacs del CEF

Des de la fundació del CEF s´ha pensat en la formació de futurs nous jugadors així com en la millora de tots els actuals. Per aquests darrers s’ha de destacar l’organització de cursos impartits per destacats jugadors a nivell mundial com el GM (Gran Mestre) cubà Walter Arencibia, que a més a més l’any 2000 va defensar el primer tauler del Club, o el GM català Marc Narciso. El 2009, per primera vegada, un GM, el xilè Javier Campos, va impartir un curs sencer (octubre a juny) amb classes setmanals. Pel que fa als cursets d’iniciació i perfeccionament, el 2012 s’està organitzant la dissetena temporada consecutiva. Els darrers anys també s’organitza un curset intensiu durant l’estiu pels alumnes que volen aprofundir en els coneixements adquirits durant l’any. Durant aquest temps han passat per l’Escola més de 280 nens i nenes, que no només han après a jugar a aquest esport sinó que han assumit part dels valors que els escacs contribueixen a oferir: capacitat d’organització, de concentració, de lluita i de sacrifici, agilitat mental, capacitat de càlcul, etc.

 

Des de la fundació del Club, diversos jugadors i monitors del CEF han estat oferint classes d’escacs a diferents escoles de la comarca, activitat que s’ha vist fortament potenciada els dos darrers anys (2011 i 2012), amb més de 50 alumnes rebent les seves primeres classes d’escacs durant tot el curs escolar.

 

Molts han estat els alumnes que han obtingut títols i podis tant a nivell territorial com català, destacant en el darrer Campionat de Catalunya d’edats (abril 2012), el subcampionat en sub-14 i el tercer lloc en sub-12.